Velikonoční cop
Jemný kynutý koláč plný chutných náplní.
recept,fotorecept,droždí čerstvé,mouka hladká,mouka polohrubá,krém oříškově-kakaový,ořechy vlašské,Koláče,Velikonoční recepty
Koláče
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 100 | gramů | |
cukr moučkový | 3 | polévkové lžíce | |
cukr moučkový | 70 | gramů | |
droždí čerstvé | 42 | gramů | |
krém oříškově-kakaový | 250 | gramů | |
mléko | 2 | decilitry | |
mléko | 50 | mililitrů | |
mouka hladká | 250 | gramů | |
mouka polohrubá | 250 | gramů | |
mák mletý | 150 | gramů | |
máslo | 150 | gramů | |
ořechy vlašské | 100 | gramů | |
sůl | - | ||
vejce slepičí | 1 | kus | |
voda | 2 | polévkové lžíce |
Recept
1.
droždí čerstvé 42 gramů • mléko 2 decilitry • mouka hladká 250 gramů • mouka polohrubá 250 gramů • cukr moučkový 70 gramů • sůl • vejce slepičí 1 kus • máslo 150 gramů
Mléko trochu zahřejeme, nalijeme do rozdrobených kvasnic, přidáme 1 čajovou lžičku cukru a 1 čajovou lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. Do hlubší nádoby nasypeme obě mouky, přidáme cukr, špetku soli, vejce a rozpuštěné máslo. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.
2.
krém oříškově-kakaový 250 gramů • mák mletý 150 gramů • mléko 50 mililitrů • cukr krystalový 100 gramů • ořechy vlašské 100 gramů
Oříškovo-nugátový krém: hotový výrobek. Maková náplň: mák umeleme (nejsnadněji v mlýnku na kávu). Mléko přivedeme do varu a vlijeme do máku, zamícháme. Přidáme cukr a znovu dobře vymícháme. Ořechy: nožem na prkénku nasekáme.
3.
Těsto rozválíme na dobře pomoučeném vále do tvaru obdélníku. Těsto je jemné a křehké, proto s ním pracujeme opatrně, aby se netrhalo. Po délce ho překrojíme na poloviny.
4.
Na jednu polovinu rozetřeme makovou nádivku. Na druhou polovinu oříškovo-nugátový krém, který posypeme ořechy.
5.
Okraje každého těsta zvlášť spojíme tak, aby nám vznikly dva samostané obdélníky.
6.
Opatrným překládáním plněných těst vytvoříme jednoduchý cop.
7.
voda 2 polévkové lžíce • cukr moučkový 3 polévkové lžíce
Cop přendáme na plech vyložený papírem na pečení. Na vrchní části ho jemně nožíkem na několika místech nařízneme. Ve vodě rozpustíme cukr a tímto roztokem potřeme koláč před pečením.
8.
Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 175 °C cca 40 minut. Po vychladnutí koláč uskladníme v uzavřené nádobě, aby neoschnul.
Dobrou chuť!