Velikonoční Jidáše
Jidáše jsou velmi oblíbené sladké velikonoční pečivo, které je známo již po několik staletí.
recept,fotorecept,droždí čerstvé,mouka hladká,Koláče,Velikonoční recepty,Recepty české kuchyně
Koláče
Recepty české kuchyně
Ingredience
Ingredience
citronová kůra | 1 | čajová lžička | |
cukr krystalový | 55 | gramů | |
cukr vanilkový | 20 | gramů | |
droždí čerstvé | 42 | gramů | |
mléko | 250 | mililitrů | |
mouka hladká | 500 | gramů | |
máslo | 150 | gramů | |
sůl | - | ||
vaječný žloutek | 2 | kusy | |
vejce slepičí | 1 | kus |
Recept
1.
mléko 250 mililitrů • droždí čerstvé 42 gramů • cukr krystalový 55 gramů
Kvásek připravíme vmícháním 1 PL cukru a droždí do 100 ml vlažného mléka.
2.
mouka hladká 500 gramů • máslo 150 gramů • vaječný žloutek 2 kusy • citronová kůra 1 čajová lžička • sůl • cukr vanilkový 20 gramů
Těsto připravíme smícháním mouky, másla, citronové kůry, vanilkového cukru, zbytku mléka a krystalového cukru. Přidáme žloutky a špetku soli.
3.
Těsto pořádně promícháme a vypracujeme. Necháme ho kynout v teple cca 30 minut.
4.
Těsto rozdělíme na 10 kousků, z každého vypracujeme váleček a stočíme do copu, spirály nebo zauzlujeme.
5.
vejce slepičí 1 kus
Na plech položíme pečící papír, položíme na něj jidáše. Potřeme je rozšlehaným vejcem. Některé můžeme posypat mákem. Pečeme na 180 C cca 20 minut.
Dobrou chuť!