Svíčková na smetaně s knedlíkem
Skutečně výborná klasika, svíčková, jak nám ji vařil otec už před padesáti lety
recept,fotorecept,hovězí maso - svíčková,mrkev,petržel,smetana sladká na vaření,Hovězí maso,Recepty české kuchyně,Bezlepkové
Hovězí maso
Recepty české kuchyně
Ingredience
Ingredience
bobkový list | 3 | kusy | |
cibule | 100 | gramů | |
hovězí maso - svíčková | 750 | gramů | |
kmín drcený | ½ | čajové lžičky | |
mrkev | 500 | gramů | |
ocet | 60 | mililitrů | |
pepř černý mletý | ½ | čajové lžičky | |
petržel | 200 | gramů | |
smetana sladká na vaření | 400 | mililitrů | |
sůl | 3 | čajové lžičky | |
voda | 1 | litr |
Recept
1.
hovězí maso - svíčková 750 gramů
Hovězí maso (svíčkovou, případně falešnou svíčkovou z plece) omyjeme, nakrájíme na plátky a naklepeme.
2.
voda 1 litr • mrkev 500 gramů • petržel 200 gramů • cibule 100 gramů • ocet 60 mililitrů • sůl 3 čajové lžičky • kmín drcený ½ čajové lžičky • pepř černý mletý ½ čajové lžičky • bobkový list 3 kusy
Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme. Vložíme do hrnce s vodou, přidáme sůl, ocet a koření. Uvedeme do varu a krátce povaříme. Necháme vychladnout, nálev nemusí být zcela studený. Do připraveného pácu vložíme maso a necháme v něm odležet nejméně 12 hodin, případně až 3 dny, v chladu.
3.
Po odležení masa celou připravenou směs cca 45 minut vaříme, do změknutí masa.
4.
Po uvaření maso z hrnce vyjmeme. Také vyndáme bobkové listy. Zeleninový nálev rozmixujeme ponorným mixérem na jemnou kaši.
5.
smetana sladká na vaření 400 mililitrů
Do rozmixované směsi přidáme smetanu, promícháme a znovu přivedeme do varu.
6.
Odstavíme ze sporáku, do omáčky vložíme zpět maso, jemně promícháme.
7.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Dobrou chuť!