Špecle s pivním sýrem, slaninou a cibulí
Špecle jsou v podstatě noky, které najdeme v jídelníčcích německy mluvících národů jako "Spätzle". Jsou nejen velmi oblíbené jako příloha k masu s omáčkou, ale i jako samostatný pokrm, když jsou smíchány se sýrem, slaninou a jinými chutnými ingrediencemi.
recept,fotorecept,cibule,slanina prorostlá,mouka hladká,pivní sýr,Těstoviny,Sezónní recepty
Těstoviny
Ingredience
Ingredience
cibule | 250 | gramů | |
mouka hladká | 600 | gramů | |
muškátový ořech mletý | ¼ | čajové lžičky | |
petrželová nať | - | ||
pivní sýr | 180 | gramů | |
slanina prorostlá | 300 | gramů | |
sádlo | 50 | gramů | |
sůl | ½ | čajové lžičky | |
sůl | - | ||
vejce slepičí | 4 | kusy | |
voda | 420 | mililitrů | |
voda | - |
Recept
1.
cibule 250 gramů • slanina prorostlá 300 gramů • sádlo 50 gramů
Cibuli očistíme a nadrobno pokrájíme. Na malé kostičky nakrájíme slaninu. V pánvi rozehřejeme sádlo a slaninu s cibulí asi 10 minut za občasného promíchávání osmažíme.
2.
mouka hladká 600 gramů • vejce slepičí 4 kusy • muškátový ořech mletý ¼ čajové lžičky • sůl ½ čajové lžičky • voda 420 mililitrů
Do mísy nasypeme mouku, přidáme vajíčka, špetku muškátového oříšku, sůl a vodu. Vypracujeme hladké polotekuté těsto.
4.
Asi 5-6 minut povaříme, dokud špecle nevyplavou na povrch.
5.
Pak je scedíme a na sítku rychle propláchneme studenou vodou. Necháme okapat a vrátíme je zpět do hrnce, ve kterém jsme je vařili, zakryjeme.
7.
Mícháme na mírném ohni dokud se sýr nerozpustí. V této fázi přípravy doporučujeme mít puštěný odsavač par a dobře větrat, pivní sýr má při rozpouštění silnou vůni.
8.
Obsah pánve přimícháme k peclím a vše spolu dobře promícháme.
Dobrou chuť!