Sladká polenta
Zdravá snídaně i večeře. Díky vysokému obsahu vlákniny a relativně nízkému obsahu cukru vhodná i jako pamlsek pro dietáře.
recept,fotorecept,kukuřičná krupice (polenta),hruška,rozinky,Sladká jídla,Bezlepkové,Bezlaktózové
Sladká jídla
Ingredience
Ingredience
citron | ½ | kusu | |
cukr třtinový | 60 | gramů | |
cukr vanilkový | 2 | balení | |
hruška | 500 | gramů | |
kukuřičná krupice (polenta) | 300 | gramů | |
med | 4 | polévkové lžíce | |
ořechy vlašské | 100 | gramů | |
pomerančová šťáva | 200 | mililitrů | |
rozinky | 100 | gramů | |
skořice mletá | 2 | čajové lžičky | |
sůl | 1 | špetka | |
voda | 1500 | mililitrů |
Recept
1.
kukuřičná krupice (polenta) 300 gramů • voda 300 mililitrů
Kukuřičnou krupici zalijeme v misce vroucí vodou. Takto v ní potlačíme nahořklou chuť.
2.
voda 1200 mililitrů • sůl 1 špetka
Obsah misky vložíme do studené vody se špetkou soli, dobře rozmícháme a uvedeme do varu.
3.
Za cca 30 minut od varu, za téměř stálého míchání, uvaříme kaši.
4.
hruška 500 gramů • citron ½ kusu • rozinky 100 gramů • ořechy vlašské 100 gramů
Hrušky oloupeme, odstraníme jadřince, nakrájíme je na malé kostičky a ve větší misce je pokapeme šťávou z citronu. Rozinky namočíme. Ořechy nasekáme najemno nebo umeleme.
5.
cukr třtinový 60 gramů • med 4 polévkové lžíce • cukr vanilkový 2 balení • skořice mletá 2 čajové lžičky • pomerančová šťáva 200 mililitrů
Rozinky scedíme, přisypeme je k hruškám a přimícháme uvařenou kukuřičnou kaši. Do kaše vmícháme třtinový cukr, med, skořici, vanilkový cukr a šťávu asi ze dvou pomerančů.
6.
Nakonec zamícháme ořechy.
7.
Polentu vylijeme na velký plech, který si nejprve polejeme studenou vodou.
8.
Po úplném vychladnutí nakrájíme a servírujeme.
Dobrou chuť!