Skořicový cheesecake
Jemný dezert s vůní Vánoc.
recept,fotorecept,skořicové sušenky,mascarpone,smetana kyselá (14-18% tuku),tvaroh jemný měkký,Zákusky,Vánoční recepty
Zákusky
Ingredience
Ingredience
cukr moučkový | 125 | gramů | |
cukr skořicový | - | ||
cukr vanilkový | 30 | gramů | |
mascarpone | 200 | gramů | |
máslo | 125 | gramů | |
skořice mletá | 1 | čajová lžička | |
skořicové sušenky | 250 | gramů | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 250 | mililitrů | |
tvaroh jemný měkký | 250 | gramů | |
vejce slepičí | 3 | kusy |
Recept
1.
skořicové sušenky 250 gramů
Sušenky najemno nasekáme v elektrickém sekáčku, případně je rozdrtíme kuchyňským válečkem. Namísto skořicových sušenek můžeme použít i máslové s tím, že do nich přidáme lžičku, dvě, mleté skořice.
2.
máslo 125 gramů
Máslo rozpustíme a vychlazené ho přilijeme k sušenkám. Rukama vypracujeme těsto, které bude částečně drobivé.
3.
Sušenkové těsto rovnoměrně rozložíme na dno dortové formy a sklenicí ho pořádně přitlačíme.
4.
mascarpone 200 gramů • smetana kyselá (14-18% tuku) 250 mililitrů • tvaroh jemný měkký 250 gramů • cukr moučkový 125 gramů • cukr vanilkový 30 gramů • skořice mletá 1 čajová lžička • vejce slepičí 3 kusy
Jemný krémový sýr, smetanu, tvaroh, oba cukry a skořici vyšleháme. Postupně zašleháváme po jednom vajíčka.
5.
Tekutou směs nalijeme na těsto.
6.
Troubu předehřejeme a vložíme do ní hluboký plech naplněný vodou. Koláč umístíme na mřížku nad plech s vodou. V této parní lázni dezert pečeme při teplotě 160-170 °C asi 60 minut. Po upečení koláč z trouby nendaváme. Troubu vypneme, pootevřeme a necháme 2 hodiny koláč v troubě na zbytkovém teple dopékat a chladnout. Za tu dubu nám téměř úplně ztuhne.
7.
Vychladlý dezert nakonec vložíme na několik hodin do ledničky.
8. Tip na zdobení
Papír o rozměru 3 x 3 cm přeložíme na polovinu a vystřihneme malé půl srdíčko. Po rozložení papíru se nám vytvoří šablona, kterou jemně položíme na každý řez dezertu a do vzniklého otvoru nasypeme skořicový cukr. Papír opatrně sundáme.
Dobrou chuť!