Rajecké zelníky
Zelníkem nepohrdne žádná návštěva.
recept,fotorecept,zelí bílé,Koláče
Koláče
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 3 | polévkové lžíce | |
cukr moučkový | - | ||
droždí čerstvé | - | ||
mléko | 200 | mililitrů | |
mouka polohrubá | 400 | gramů | |
máslo | 125 | gramů | |
olej slunečnicový | 2 | polévkové lžíce | |
skořice mletá | 1 | čajová lžička | |
sůl | - | ||
vejce slepičí | 1 | kus | |
zelí bílé | 1 | kus |
Recept
1. Příprava těsta
mléko 200 mililitrů • cukr krystalový 1 polévková lžíce • droždí čerstvé • mouka polohrubá 400 gramů • vejce slepičí 1 kus • olej slunečnicový 1 polévková lžíce • sůl
Připravíme si kvásek z mléka, cukru a 1/3 kostky droždí. Pak přidáme mouku, vejce, olej a sůl. Zamícháme, vypracujeme těsto a necháme hodinu vykynout.
2. Příprava náivky
zelí bílé 1 kus • cukr krystalový 2 polévkové lžíce • olej slunečnicový 1 polévková lžíce • skořice mletá 1 čajová lžička
Nastrouháme jedno velké bílé zelí. Z oleje a dvou lžic krystalového cukru uděláme karamel. Přidáme zelí a rozmícháme s karamelem, spaříme. Měkké zelí dochutíme krystalovým cukrem a skořicí podle chuti. Pořádně promícháme a necháme vychladnout.
3. Plnění
Na pomoučeném vále rozválíme těsto. Rozdělíme na 18 částí, které naplníme nádivkou ze zelí.
4.
máslo 125 gramů
Poklademe na vymazaný plech, pak potřeme zelníky rozpuštěným máslem. Propícháme je vidličkou a dáme péct na 10 minut do vyhřáté trouby na 180 °C.
Dobrou chuť!