Pařené buchty
Nadýchané sladké buchty jsou oblíbenou pochoutkou i zdrojem energie pro děti a jiné mlsouny.
recept,fotorecept,droždí čerstvé,mouka polohrubá,Sladká jídla,Recepty pro parní hrnec
Sladká jídla
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 3 | polévkové lžíce | |
droždí čerstvé | 25 | gramů | |
mléko | 400 | mililitrů | |
mouka polohrubá | 500 | gramů | |
máslo | 10 | gramů | |
povidla švestková | - | ||
sůl | - | ||
vejce slepičí | 1 | kus |
Recept
1.
droždí čerstvé 25 gramů • cukr krystalový 1 polévková lžíce • mléko 100 mililitrů
Droždí rozdrolíme do teplého mléka s trochou cukru. Odložíme než kvásek vzejde.
2.
mouka polohrubá 500 gramů • mléko 300 mililitrů • cukr krystalový 2 polévkové lžíce • vejce slepičí 1 kus • sůl • máslo 10 gramů
Do větší misky nasypeme mouku, přidáme špetku soli, vejce, zbylý cukr, mléko a máslo. Přidáme kvásek a mícháme těsto, dokud se nepřestane lepit. Poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut.
3.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále.
4.
Na těsto poklademe hromádky povidel asi 3 cm od sebe. Použijeme hustá povidla, aby při vření v páře nevytékala.
5.
Těsto i s povidly překlopíme.
6.
Prstem si naznačíme oddělení jednotlivých čtverečků.
7.
Čtverečky oddělíme nožem a vytvarujeme z nich jednotlivé buchtičky.
8.
Buchtičky vaříme v páře přikryté 8 až 10 minut.
9.
Hotové buchty polijeme rozpuštěným máslem a ochutíme podle vlastní chuti grankem, mákem, ořechy, tvarohem ...
Dobrou chuť!