RECEPTY

Pampeliškový sirup

Pampeliškový sirup

Pampeliškový sirup používáme nejen do čaje během nemoci, ale můžeme ho používat i jako sladidlo při přípravě zákusků či koláčů. Přestože po uvaření zůstává v sirupu zredukované množství léčivých látek, sirup pomáhá při mnoha nemocech.

recept,fotorecept, pampeliška lékařská,Sirupy a čaje,Bezlepkové,Bezlaktózové,Sezónní recepty

Sirupy a čaje

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

střední

 

Ingredience

Ingredience

pampeliška lékařská500gramů
citron250gramů
cukr třtinový2kilogramy
voda2

 

Recept

1. 

pampeliška lékařská 500 gramů  voda 2 L  citron 250 gramů

Během slunečného dne nasbíráme asi 600 kusů květů pampelišky. Pampelišky sbíráme v přírodě, na čistých loukách nebo v zahradách, kde se nepohybují domácí zvířata a samozřejmě mimo cest. Necháme je asi dvě hodiny odstát rozsypané na bílé látce, aby z nich vylezli případní broučci. Květy vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme umyté, pokrájené bio citrony, přivedeme do varu a 15 minut vaříme. Odstavíme a 24 hodin necháme v chladu louhovat.

2. 

Vylouhované pampelišky přecedíme a vymačkáme. Přivedeme do varu.

3. 

cukr třtinový 2 kilogramy

Přisypeme cukr a pomalu vaříme 1,5 hodiny.

4. 

Horký sirup nalijeme do lahví, ...

5. 

... nebo zavařovacích lahví, obrátíme dnem vzhůru, aby se chytla víčka a necháme vychladit. Nejlepší je skladovat sirup (med) v chladničce. Během chladnutí přiměřeně ztuhne, ne však jako pravý včelí med. Z uvedeného množství surovin získáme asi 2 litry tohoto chutného zdravého slaďoučkého sirupu.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit