Ořechová vánočka
Vynikající sváteční vánočka, která potěší všechny děti i dospělé a nikdy nechybí na vánočním stole.
recept,fotorecept,máslo,badyán mletý,rozinky,rozinky,ořechy vlašské,ořechy vlašské,Koláče,Vánoční recepty
Koláče
Ingredience
Ingredience
badyán mletý | 2 | gramy | |
citronová šťáva | 3 | polévkové lžíce | |
cukr moučkový | 250 | gramů | |
droždí čerstvé | 30 | gramů | |
mléko | 250 | mililitrů | |
mouka polohrubá | 500 | gramů | |
máslo | 140 | gramů | |
ořechy vlašské | 70 | gramů | |
rozinky | 70 | gramů | |
sůl | 1 | gram | |
voda | 1 | polévková lžíce |
Recept
1. Příprava těsta
mouka polohrubá 500 gramů • cukr moučkový 100 gramů • máslo 140 gramů • droždí čerstvé 30 gramů • mléko 250 mililitrů • sůl 1 gram • badyán mletý 2 gramy • rozinky 50 gramů • ořechy vlašské 50 gramů
Kvásek: odlijeme si trošku vlažného mléka, přidáme trochu cukru rozdrobené droždí a necháme nabobtnat. Z mouky, cukru, změklého másla, zbylého mléka, soli, rozinek, sekaných ořechů, badyánu a předchystaného kvásku vypracujeme nelepivé těsto.
2. Kynutí a tvarování
Těsto necháme vykynout na teplém místě asi 30 minut. Po vykynutí ho vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na tři stejné části, které vytvarujeme do tvaru válečků.
3. Formování
Z válečků upleteme cop.
4. Formování a pečení
Přendáme na vymazaný plech a necháme ještě chvíli kynout a potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 25 minut.
5. Zdobení
ořechy vlašské 20 gramů • rozinky 20 gramů • cukr moučkový 150 gramů • citronová šťáva 3 polévkové lžíce • voda 1 polévková lžíce
Ještě teplou vánočku polijeme citronovou polevou, kterou si koupíme hotovou nebo vyrobíme následovně: prosátý moučkový cukr, citronovou šťávu a horkou vodu utřeme do hladka. Posypeme hrubě sekanými ořechy a rozinkami.
Dobrou chuť!