RECEPTY

Ořechová vánočka

Ořechová vánočka

Vynikající sváteční vánočka, která potěší všechny děti i dospělé a nikdy nechybí na vánočním stole.

recept,fotorecept,máslo,badyán mletý,rozinky,rozinky,ořechy vlašské,ořechy vlašské,Koláče,Vánoční recepty

Koláče

Ukuchtil

Počet porcí

15

Čas přípravy

45 min.

Obtížnost

nízká

 

Ingredience

Ingredience

badyán mletý2gramy
citronová šťáva3polévkové lžíce
cukr moučkový250gramů
droždí čerstvé30gramů
mléko250mililitrů
mouka polohrubá500gramů
máslo140gramů
ořechy vlašské70gramů
rozinky70gramů
sůl1gram
voda1polévková lžíce

 

Recept

1. Příprava těsta

mouka polohrubá 500 gramů  cukr moučkový 100 gramů  máslo 140 gramů  droždí čerstvé 30 gramů  mléko 250 mililitrů  sůl 1 gram  badyán mletý 2 gramy  rozinky 50 gramů  ořechy vlašské 50 gramů

Kvásek: odlijeme si trošku vlažného mléka, přidáme trochu cukru rozdrobené droždí a necháme nabobtnat. Z mouky, cukru, změklého másla, zbylého mléka, soli, rozinek, sekaných ořechů, badyánu a předchystaného kvásku vypracujeme nelepivé těsto.

2. Kynutí a tvarování

Těsto necháme vykynout na teplém místě asi 30 minut. Po vykynutí ho vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na tři stejné části, které vytvarujeme do tvaru válečků.

3. Formování

Z válečků upleteme cop.

4. Formování a pečení

Přendáme na vymazaný plech a necháme ještě chvíli kynout a potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 25 minut.

5. Zdobení

ořechy vlašské 20 gramů  rozinky 20 gramů  cukr moučkový 150 gramů  citronová šťáva 3 polévkové lžíce  voda 1 polévková lžíce

Ještě teplou vánočku polijeme citronovou polevou, kterou si koupíme hotovou nebo vyrobíme následovně: prosátý moučkový cukr, citronovou šťávu a horkou vodu utřeme do hladka. Posypeme hrubě sekanými ořechy a rozinkami.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie