Langoše
Křupavé domácí langoše z kynutého smetanového těsta.
recept,fotorecept,droždí čerstvé,mouka hladká,Bezmasá jídla
Bezmasá jídla
Kategorie
Bezmasá jídla
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | - | ||
droždí čerstvé | 42 | gramů | |
kečup | - | ||
mléko | ½ | litru | |
mouka hladká | 1000 | gramů | |
olej fritovací | - | ||
smetana kyselá (14-18% tuku) | 250 | mililitrů | |
sýr tvrdý | - | ||
sůl | 1.5 | čajové lžičky | |
tatarská omáčka | - | ||
vejce slepičí | 1 | kus | |
česnek | - |
Recept
1.
mléko ½ litru • droždí čerstvé 42 gramů • mouka hladká 1000 gramů • cukr krystalový • vejce slepičí 1 kus • smetana kyselá (14-18% tuku) 250 mililitrů • sůl 1.5 čajové lžičky
V hrnku zahřejeme 2 dl z připraveného mléka, přidáme rozdrobenou kostku droždí, 1 lžičku z navážené mouky, špetku cukru. Když nám kvásek vzejde, vlijeme ho do připravené mouky. Přidáme vejce, smetanu, zbytek vlažného mléka a sůl. Těsto vařečkou prohněteme, tak aby se nám od stěn misky odlepovalo. Těsto přikryjeme a necháme vykynout při pokojové teplotě.
2.
Z vykynutého těsta si vytvarujeme malé bochánky, které necháme na pomoučeném vále znovu vykynout.
3.
Na pánvi zahřejeme olej, jednotlivé vykynuté bochníky roztáhneme do tvaru langoše a vložíme do horkého oleje.
4.
Langoš se rychle smaží, podobně jako koblihy, proto ho rychle obrátíme, dosmažíme z druhé strany. Na dno hlubší nádoby vložíme kuchyňskou papírovou utěrku, usmažené langoše do nádoby vkládáme "nastojato", tak aby přebytečný olej stekl na utěrku.
5.
sýr tvrdý • česnek • kečup • tatarská omáčka
Při podávání langoš potřeme utřeným česnekem v trošce vody se solí, případně česnekovou pastou. Langoš posypeme strouhaným sýrem. Podle chuti podáváme s kečupem nebo tatarskou omáčkou.
6.
... a když se langoš podaří. :)
Dobrou chuť!