Krémeš s jahodovou pěnou
Recept na tak trochu jiný, oblíbený, klasický zákusek.
recept,fotorecept,těsto lístkové,cukr krystalový,cukr krystalový,pudink vanilkový,jahody,Zákusky
Zákusky
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 400 | gramů | |
cukr moučkový | - | ||
cukr vanilkový | 15 | gramů | |
jahody | 500 | gramů | |
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% | 1 | litr | |
pudink vanilkový | 100 | gramů | |
těsto lístkové | 550 | gramů | |
vejce slepičí | 6 | ||
voda | 50 | mililitrů |
Recept
1. Těsto
těsto lístkové 550 gramů
Vrchní a spodní plát zákusku upečeme z listového těsta - předpřipraveného, rozváleného a stočeného na papíru.
2.
Těsta rozbalíme a postupně upečeme na plechu.
3.
Jeden plát nakrájíme na stejně velké čtverce.
4. Pudinková náplň
vejce slepičí 6 ks • mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 1 litr • cukr krystalový 150 gramů • cukr vanilkový 15 gramů • pudink vanilkový 100 gramů
Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. V mléce rozmícháme cukr, vanilkový cukr, pudinkový prášek a uvaříme hustý pudink. Do horkého nakonec vmícháme žloutky a převaříme.
5.
Horký pudink vylijeme na nenakrájený plát upečeného těsta a rovnoměrně rozetřeme.
6. Sněhová náplň
jahody 500 gramů
Jahody zbavíme lístků, omyjeme a odložíme si bokem 3 jahody na konečné zdobení.
7.
Ostatní rozmixujeme na kaši ponorným mixérem.
8.
cukr krystalový 250 gramů • voda 50 mililitrů
Cukr rozvaříme s vodou na lepkavý sirup (15 minut).
9.
Na sporák postavíme větší hrnec s vodou a do něj vložíme menší hrnec. Vodu přivedeme k varu. Z bílků vyšleháme polotuhý sníh.
10.
Do sněhu přilijeme rozmixované jahody a vyšleháme hustou pěnu.
11.
Pěnu přendáme do menšího hrnce připraveného na sporáku, pod kterým nám vře voda. Přilijeme horký sirup.
12.
Pěnu ve vodní lázni za stálého šlehání uvaříme (asi 20 minut).
13.
Tři polévkové lžíce pěny vložíme do cukrářského sáčku na zdobení. Ostatní uvařenou jahodovou pěnu v bohatě navrstvíme na pudink, rovnoměrně rozetřeme a okraje zarovnáme.
14.
Na pěnu poklademe čtverce upečeného listového těsta.
15.
Čtverce těsta pocukrujeme a ozdobíme připravenou pěnou v sáčku a plátky jahod. Zákusek uložíme na hodinu do ledničky.
16.
Před podáváním ho rozkrájíme.
Dobrou chuť!