Jablečná harmonika
Jemný a šťavnatý koláč, který si hned zamilujete.
recept,fotorecept,jablka strouhané,Koláče
Koláče
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 60 | gramů | |
cukr moučkový | - | ||
cukr vanilkový | 2 | kusy | |
jablka strouhané | 4 | kusy | |
mléko | 1 | čajová lžička | |
piškoty dlouhé | 1 | balení | |
rozinky | - | ||
skořice mletá | - | ||
tvaroh měkký | 500 | gramů | |
těsto lístkové | 1 | kus | |
vaječný žloutek | 1 | kus | |
vejce slepičí | 1 | kus |
Recept
1. Příprava tvarohové náplně
tvaroh měkký 500 gramů • cukr krystalový 60 gramů • cukr vanilkový 2 kusy • rozinky • vaječný žloutek 1 kus
Tvaroh s cukrem promícháme, přidáme žloutek a rozinky.
2.
těsto lístkové 1 kus
Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále tak, aby trochu přečnívalo z plechu.
3.
piškoty dlouhé 1 balení • jablka strouhané 4 kusy • skořice mletá
Pomocí válečku přendáme těsto na plech. Do středu těsta střídavě poklademe piškoty a jablka, které posypeme skořicí. Pokud jsou jablíčka kyselá, můžeme je jemně pocukrovat.
4.
Naneseme tvarohovou nádivku.
5.
vejce slepičí 1 kus • mléko 1 čajová lžička
Přečnívající těsto z obou stran přeložíme přes koláč tak, aby se ve středu koláče téměř dotýkaly. Pokud nám zůstali odřezky z těsta, můžeme z nich na povrch koláče udělat mřížku. Potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka.
6.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 20-25 minut dozlatova. Ještě horký koláč poprášíme prosátým moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!