RECEPTY

Dušené bílé zelí

Dušené bílé zelí

Dušené zelí podáváme k pečené kachně nebo k pečeným vepřovýmu masům. Pokud při jeho přípravě použitý cukr necháme zkaramelizovat, bude mít hotový pokrm podle stupně karamelizace vždy jinou výslednou barvu.

recept,fotorecept,zelí bílé,Zeleninové přílohy,,Bezlepkové,Bezlaktózové

Zeleninové přílohy

Ukuchtil

Počet porcí

6

Čas přípravy

50 min.

Obtížnost

nízká

 

Ingredience

Ingredience

cibule300gramů
cukr krystalový2polévkové lžíce
kmín drcený1čajová lžička
ocet4polévkové lžíce
olej slunečnicový20mililitrů
sůl2čajové lžičky
voda100mililitrů
zelí bílé1600gramů

 

Recept

1. Krájení zelí

zelí bílé 1600 gramů

Z povrchu hlávkového zelí odstraníme poškozené listy a celou hlávku opláchneme pod tekoucí vodou. Zelí osušíme a překrojíme na čtvrtiny. Krájíme tenké proužky, tvrdý střed - košťál zelí nekrájíme. Při krájení otáčíme zelí tak, abychom košťál v podstatě okrajovali.

2. Příprava cibulovo-karamelového základu

cibule 300 gramů  olej slunečnicový 20 mililitrů  cukr krystalový 2 polévkové lžíce

Cibuli očistíme a nakrájíme. V hlubokém hrnci zahřejeme olej, přidáme cibuli a podusíme chvíli pod pokličkou. Cibule se nesmí připálit. Přidáme cukr a za stálého míchání ho zkaramelizujeme do požadované barvy.

3. 

sůl 2 čajové lžičky  kmín drcený 1 čajová lžička  voda 100 mililitrů

Do hrnce přidáme nakrájené zelí, sůl a kmín. Dobře promícháme. Pokud je zelí sušší a tužší (zimní) můžeme ho podle potřeby podlít vodou. Dusíme pod pokličkou 20 - 30 minut za občasného promíchání.

4. 

ocet 4 polévkové lžíce

Do hotového zelí přidáme ocet a promícháme. Případně ho podle chuti ještě dosolíme.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit