RECEPTY

Domácí jogurt

Domácí jogurt

Příprava domácího jogurtu, který je mnohem chutnější a levnější než jeho bratři z obchodů.

recept,fotorecept,mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%,jogurt bílý,Racio snídaně,Bezlepkové

Racio snídaně

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

střední

 

Ingredience

Ingredience

jogurt bílý3polévkové lžíce
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%1litr

 

Recept

1. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 1 litr

Mléko nalijeme do hrnce a zahřejeme ho na teplotu 82-85 °C.

2. 

Ohřáté mléko přelijeme do čisté plastové nádoby, kterou jsme předtím vypláchli dokonale vroucí vodou, je dobře uzavíratelná a vhodná na uskladnění potravin. Můžeme ho nalít i do skleněné nebo porcelánové sklenice, na kterou máme vhodné, ne kovové víčko. Mléko zchladíme na teplotu 48-50 ° C.

3. 

jogurt bílý 3 polévkové lžíce

Do mléka vychlazeného na požadovanou teplotu zamícháme 3 polévkové lžíce bílého jogurtu s živými mikroorganismy. Na výrobu prvního jogurtu si pořídíme kvalitní bílý jogurt. Při výrobě dalších dávek si z vyrobeného necháme vždy 3 polévkové lžíce, které použijeme na založení dalšího jogurtu. Po určité době je zase dobré založit jogurt jako na začátku.Mléko s jogurtem promícháme, nádobu uzavřeme.

4. 

Do přenosné ledničky (chladícího plastového boxu, kempinkové chladničky) vložíme silnější deku. Do deky položíme nádobu se založeným jogurtem. Box uzavřeme. Tvorba jogurtu proběhne za 5 hodin.

5. 

Po této době nádobu s hotovým jogurtem vyndáme, a přeložíme do kuchyňské ledničky. Takto připravený jogurt můžeme konzumovat 5-7 dní.

6. 

Jogurt můžeme podávat s ovocným džemem, který do jogurtu jednoduše vložíme, případně zamícháme. Můžeme do něj přidat ovesné vločky i čerstvé ovoce. Z čistého také připravujeme jogurtové dresinky s příchutěmi, nebo ho používáme do smetanových polévek místo smetany.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie