Chilli con carne
Chilli con carne je oblíbené mexické a španělské jídlo. Jeho příprava je poměrně jednoduchá, protože se vaří v jednom hrnci, ale tu hodinu vaření vám zabere. Odměnou za čas strávený vařením vám budou "vylízané" talíře vašich nejbližších.
recept,fotorecept,vepřové mleté maso,rajský protlak,fazole,kukuřice sterilovaná,čokoláda,Hovězí maso,Bezlepkové,
Hovězí maso
Ingredience
Ingredience
bazalka | 1 | čajová lžička | |
bobkový list | 3 | kusy | |
cibule | 200 | gramů | |
cukr krystalový | 1 | polévková lžíce | |
fazole | 500 | gramů | |
feferónky sterilizované | 3 | kusy | |
kukuřice sterilovaná | 300 | gramů | |
olej slunečnicový | 50 | mililitrů | |
paprika | 100 | gramů | |
paprika červená mletá | 2 | čajové lžičky | |
pepř černý mletý | 1 | čajová lžička | |
rajský protlak | 500 | mililitrů | |
rajčata | 200 | gramů | |
sůl | 2 | čajové lžičky | |
vepřové mleté maso | 500 | gramů | |
voda | 500 | mililitrů | |
česnek | 20 | gramů | |
čokoláda | 15 | gramů |
Recept
1.
cibule 200 gramů • česnek 20 gramů • olej slunečnicový 50 mililitrů
Cibuli a česnek očistíme, pokrájíme a chvíli osmažíme na oleji.
2.
vepřové mleté maso 500 gramů
Přidáme mleté maso a osmažíme tak, aby se rozdrobilo na malé kousky.
3. Příprava zeleniny
paprika 100 gramů • rajčata 200 gramů • feferónky sterilizované 3 kusy
Dokud se nám smaží maso připravíme si zeleninu. Papriku vyčistíme a pokrájíme na proužky. Rajčata zalijeme vroucí vodou a stáhneme z nich slupku, nakrájíme na měsíčky. Feferonky nadrobno nasekáme. Uvedené množství udělá pokrm tak akorát pikantní, pokud ho chceme mít pálivější přidáme více feferonek.
4.
paprika červená mletá 2 čajové lžičky
Do osmaženého masa přidáme mletou červenou papriku, promícháme a přidáváme další ingredience.
6.
Přidáme papriku, rajčata a feferonky, zamícháme.
7.
sůl 2 čajové lžičky • cukr krystalový 1 polévková lžíce • pepř černý mletý 1 čajová lžička • bazalka 1 čajová lžička • bobkový list 3 kusy
Přisypeme sůl, cukr a koření, rozmícháme.
8. Vývar
voda 500 mililitrů
Přilijeme vývar nebo vodu. Vaříme 30 minut za častějšího míchání v otevřeném hrnci, na středním plameni. Nesmí prudce vřít, ale ani slabě vařit. Důležité je, aby se nám přebytečná voda při vaření odpařovala a směs postupně houstla.
9.
fazole 500 gramů • kukuřice sterilovaná 300 gramů
Po 30 minutách přidáme sterilované fazole a kukuřici. A vše za častějšího promíchávání vaříme dále 20 minut.
10.
čokoláda 15 gramů
"Čilikonkarne" odstavíme ze sporáku a nakonec v něm rozpustíme 2 kostky kvalitní tmavé 90% čokolády. Čokoláda dodá pokrmu tu pravou charakteristickou chuť, proto se jí rozhodně nebojte.
11.
Podáváme s čerstvou křupavou bagetou, chlebem, kukuřičnými plackami a pod. Na porci chilli con carne můžeme přidat lžičku zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu.
Dobrou chuť!