Bratislavské rohlíčky z nekynutého těsta
Křehké oblíbené pečivo bez kynutí těsta.
recept,fotorecept,ořechy vlašské mleté,mák mletý,Koláče
Koláče
Kategorie
Koláče
Ingredience
Ingredience
cukr krystalový | 2 | polévkové lžíce | |
cukr krystalový | 70 | gramů | |
mouka hladká | 350 | gramů | |
mák mletý | 100 | gramů | |
ořechy vlašské mleté | 100 | gramů | |
smetana kyselá (14-18% tuku) | 1 | polévková lžíce | |
sůl | ¼ | čajové lžičky | |
tuk ztužený - margarín | 250 | gramů | |
vaječný žloutek | 2 | kusy | |
voda | 0.005 | litru |
Recept
1. Příprava těsta
tuk ztužený - margarín 250 gramů • mouka hladká 350 gramů • vaječný žloutek 2 kusy • smetana kyselá (14-18% tuku) 1 polévková lžíce • cukr krystalový 2 polévkové lžíce • sůl ¼ čajové lžičky
Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto.
2.
Těsto vyválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 1/2 cm.
3.
Z těsta vykrajujeme malé čtverečky, na každý položíme trochu nádivky.
4.
Ze čtverečků s nádivkou tvarujeme malé rohlíčky.
5. Pečení
Rohlíčky potřeme rozpuštěným máslem a pak žloutkem, aby byly pěkné a zlatavé. Pečeme na vymaštěném plechu v rozehřáté troubě 10 minut.
6. Příprava náplně
ořechy vlašské mleté 100 gramů • mák mletý 100 gramů • cukr krystalový 70 gramů • voda 0.005 litru
Do hrnku dáme vodu s cukrem, přivedeme k varu a přidáme mleté ořechy, nebo mák a jednu lžíci povidel. Můžeme plnit i tvarohovou náplní s rozinkami.
7.
Rohlíčky pocukrujeme a můžeme podávat.
Dobrou chuť!