RECEPTY

Banánovo-ořechový dort se stévií

Banánovo-ořechový dort se stévií

Dort plný tradičních chutí s netradiční stévií. Pro milovníky cukru je možnost jednoduchého nahrazení stévie za cukr.

recept,fotorecept,Stévie - prášek,Stévie - prášek,ořechy vlašské,ořechy vlašské,banán,banán,Dorty

Dorty

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

vysoká

 

Ingredience

Ingredience

olej ořechový50mililitrů
olej ořechový3polévkové lžíce
Stévie - prášek15gramů
banán700gramů
mléko kokosové-
mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5%450mililitrů
mouka polohrubá125gramů
máslo100gramů
ořechy vlašské100gramů
ořechy vlašské-
pudink vanilkový74gramů
smetana ke šlehání (30-33% tuku)500mililitrů
soda bikarbona½čajové lžičky
sůl-
vaječný bílek6
vaječný žloutek6
ztužovač šlehačky 16gramů

 

Recept

1. 

vaječný žloutek 6 ks  Stévie - prášek 10 gramů  olej ořechový 50 mililitrů  mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 50 mililitrů

Vaječné žloutky utřeme s práškovou stévií, olejem a mlékem. Pokud chceme místo stévie použít cukr, použijeme 100 g moučkového cukru a také olej můžeme vyměnit za slunečnicový.

2. 

ořechy vlašské 100 gramů

Přimícháme mleté ořechy ...

3. 

vaječný bílek 6 ks  sůl

Z vaječných bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh.

4. 

mouka polohrubá 125 gramů  soda bikarbona ½ čajové lžičky

Mouku smícháme s jedlou sodou (nebo kypřicím práškem).

5. 

olej ořechový 3 polévkové lžíce

Mouku a sníh střídavě přimícháváme do žloutkového základu. Těsto vylijeme do olejem vylité formy (průměr 26 cm).

6. 

Pečeme 15 min. při teplotě 180 °C.

7. 

mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 300 mililitrů  Stévie - prášek 5 gramů  mléko čerstvé s obsahem tuku 3,5% 100 mililitrů  pudink vanilkový 74 gramů

Z mléka, stévie a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Stevii můžeme nahradit 50 g moučkového cukru.

8. 

banán 300 gramů

Banány rozmixujeme.

9. 

Vrchní část korpusu částečně odkrojíme (potřebujeme část korpusu na zahuštění nádivky) a korpus překrojíme na polovinu.

10. 

Do pudinku vmícháme rozmixované banány, rozdrcenou odkrojenou část korpusu ...

11. 

máslo 100 gramů

... a máslo. Utřeme hustší nádivku.

12. 

mléko kokosové

Na spodní korpus natřeme kokosové mléko (případně džem pokud chceme dort s cukrem), ...

13. 

banán 400 gramů

... poklademe na kolečka nakrájené banány a navrstvíme nádivku.

14. 

Přikryjeme druhou polovinou korpusu, lehce přitlačíme a necháme ztuhnout v chladu.

15. 

smetana ke šlehání (30-33% tuku) 500 mililitrů  ztužovač šlehačky  16 gramů

Ze smetany na šlehání ušleháme tuhou šlehačku.

16. 

Šlehačku natřeme na dort.

17. 

ořechy vlašské

Posypeme nasekanými ořechy. Necháme alespoň hodinu před podáváním uležet v chladu.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie