RECEPTY

Jahodový dort z rolády

Jahodový dort z rolády

Recept na efektní osvěžující smetanový dort z jahodové rolády.

recept,fotorecept,smetana kyselá (14-18% tuku),smetana ke šlehání (30-33% tuku),jahody,Dorty

Dorty

Ukuchtil

Počet porcí

10

Čas přípravy

50 min.

Obtížnost

střední

 

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový50gramů
cukr moučkový100gramů
cukr vanilkový2kusy
jahody320gramů
kypřicí prášek do pečiva½balení
lekvár jahodová-
mouka polohrubá100gramů
olej slunečnicový2polévkové lžíce
sirup ovocný5polévkových lžic
smetana ke šlehání (30-33% tuku)250mililitrů
smetana kyselá (14-18% tuku)500gramů
vejce slepičí5
voda1polévková lžíce
želatinový ztužovač1balení

 

Recept

1. Příprava těsta na roládu

mouka polohrubá 100 gramů  cukr moučkový 100 gramů  vejce slepičí 5 ks  kypřicí prášek do pečiva ½ balení  olej slunečnicový 2 polévkové lžíce  voda 1 polévková lžíce

Žloutky, cukr, olej a vodu vyšleháme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a zvlášť ušlehaný sníh z bílků.

2. 

Těsto vylijeme na velký, vymazaný a pomoučený plech, nebo použijeme pečící papír, lépe se bude manipulovat s těstem. Těsto pečeme cca 10-15 minut v rozpálené troubě.

3. 

lekvár jahodová  sirup ovocný 5 polévkových lžic

Piškot ještě za horka vyklopíme na utěrku a stočíme do rolády, necháme pár minut vychladit. Pak roládu rozprostřeme, potřeme jahodovou marmeládou, polijeme sirupem a opět stočíme do rolády.

4. 

Roládu nakrájíme na plátky silné asi 1cm a rovnoměrně rozložíme na dno kulaté misky (průměr cca 20 cm). Pokud nám roláda zůstane, můžeme ji později ještě poklást na povrch nádivky. TIP: aby se dort snadněji vyklopil z misky můžeme vystlat dno průsvitnou potravinářskou fólií.

5. 

smetana kyselá (14-18% tuku) 500 gramů  smetana ke šlehání (30-33% tuku) 250 mililitrů  želatinový ztužovač 1 balení  cukr vanilkový 2 kusy  cukr krystalový 50 gramů

Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, opatrně vmícháme vyšlehanou sladkou smetanu. Na zpevnění můžeme ještě přidat želatinu. Tip1: aby dort po vyklopení "nepadal" a byl tuhý měli bychom použít 16% zakysanou smetanu a 33% šlehačku. Tip2: želatinu vysypeme do sklenice, se 4 čajovými lžičkami vody. Necháme 10 minut nabobtnat. Pak želatinu zahřejeme, dokud se nerozpustí a hned přidáme do smetanové nádivky, zamícháme a nalijeme polovinou nádivky na roládu.

6. 

jahody 320 gramů

Na náplň rozložíme kompotované jahody (můžeme použít i čerstvé) a zalijeme zbytkem nádivky. Dort dáme nejlépe na noc do lednice, aby ztuhl.

7. 

Druhý den dort vyklopíme na servírovací talíř.

8. 

Ozdobíme čerstvými jahodami, čerstvou mátou. Můžeme podávat.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie