RECEPTY

Vánočka

Vánočka

Domácí je nejlepší. Během roku i na Vánoce. Dětem chutnají i "vánočkové dukátové buchtičky", kdy vánočku nakrájíme na kostičky a na talíři zalijeme vanilkovým pudinkovým krémem.

recept,fotorecept,rozinky,mléko,droždí čerstvé,máslo,vejce slepičí,vejce slepičí,mouka hladká,mouka polohrubá,Sladké snídaně,Vánoční recepty

Sladké snídaně

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

2 h.

Obtížnost

střední

 

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový100gramů
cukr vanilkový20gramů
droždí čerstvé30gramů
mléko200mililitrů
mouka hladká300gramů
mouka polohrubá200gramů
máslo125gramů
rozinky60gramů
vejce slepičí2kusy

 

Recept

1. Příprava těsta

rozinky 60 gramů  mléko 200 mililitrů  droždí čerstvé 30 gramů  cukr krystalový 100 gramů  cukr vanilkový 20 gramů  máslo 125 gramů  vejce slepičí 1 kus  mouka hladká 300 gramů  mouka polohrubá 200 gramů

Rozinky omyjeme a namočíme na chvíli do vody. Mléko mírně zahřejeme, přidáme do něj čajovou lžičku cukru, čajovou lžičku mouky (z odvážených ingrediencí) a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek. Do hlubší mísy vsypeme obě mouky, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, rozpuštěné máslo, kvásek a scezené rozinky.

2. 

Uhněteme těsto a zakryjeme v nádobě. Necháme vykynout při pokojové teplotě 1 hodinu.

3. 

Těsto vyjmeme na pomoučený vál a rozdělíme na šest větších částí a dvě menší. Z větších částí uděláme 6 válečků o délce cca 35 cm, z menších částí válečky cca 20 cm dlouhé.

4. 

Ze tří válečků upleteme cop a přendáme ho na plech vyložený papírem na pečení. Pomocí dřevěného válečku, jemným zatlačením do těsta uděláme do středu copu po celé jeho délce prohlubeň.

5. 

Uděláme cop z dalších tří válečků a položíme ho do prohlubně prvního copu. Zopakujeme postup s dřevěným válečkem a znovu vytvoříme prohlubeň.

6. 

Spleteme poslední 2 válečky těsta a tento jednoduchý cop položíme do vytvořené prohlubně ve druhém copu.

7. 

Po stranách vánočky napícháme krátké špejle, aby neztratila tvar při pečení. Na plechu ji necháme ještě 20 minut kynout.

8. 

vejce slepičí 1 kus

Potřeme ji rozšlehaným vajíčkem a podle chuti ji můžeme posypat mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na středním teplotním stupni (150 - 170 °C) cca 35 minut. Správnost upečení vyzkoušíme zapíchnutím špejle do vánočky - špejli vytáhneme a pokud těsto zachycené na ní nelepí, je správně upečená.

9. 

Upečenou, po odstranění pomocných špejlí. potřeme mlékem a posypeme cukrem. Vychladlou krájíme.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie