RECEPTY

Perníčky

Perníčky

Tradiční recept na přípravu chutných vánočních perníčků. Z daného množství upečeme cca 1,5 kg perníků.

recept,fotorecept,mouka hladká,med,skořice mletá,hřebíček mletý,Suché pečivo,Vánoční recepty

Suché pečivo

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

střední

 

Ingredience

Ingredience

cukr moučkový320gramů
hřebíček mletý1čajová lžička
med4polévkové lžíce
mouka hladká800gramů
máslo250gramů
skořice mletá2čajové lžičky
soda bikarbona1čajová lžička
vejce slepičí4kusy

 

Recept

1. 

mouka hladká 800 gramů  máslo 250 gramů  cukr moučkový 320 gramů  med 4 polévkové lžíce  vejce slepičí 4 kusy  skořice mletá 2 čajové lžičky  hřebíček mletý 1 čajová lžička  soda bikarbona 1 čajová lžička

Do větší misky dáme mouku, na čtvrtky nakrájené máslo, moučkový cukr, med a vejce. Do těsta přimícháme skořici, hřebíček a jedlou sodu. Vše promícháme dohromady. Rukama vypracujeme těsto, které se nám bude lepit na prsty. Hotové těsto uložíme do chladu na 24 hodin.

2. 

Těsto po menších dávkách rozválíme na moukou posypanou pracovní desku. Vykrajujeme různé vánoční motivy.

3. 

Vykrojené perníčky ukládádáme na vymaštěný plech (případně na plech s pečícím papírem). Perníčky na plechu potřeme rozšlehaným vejcem.

4. Zdobení

Ozdobíme mákem, slunečnicovými semínky, rozinkami, sezamovými semínky a ořechy (mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy).

5. 

Pečeme 10 min. při teplotě 170 °C.

6. Skladování

Perníčky po upečení ukládáme do předem připravené krabice. Po vychladnutí k nim přidáme 1/4 rozkrojeného jablka. Jablko podle potřeby vyměňujeme, zvlášť dbáme na to, aby nám nezplesnivělo. Jablko přidané k perníčkům je udrží měkké a vláčné. Perníčky můžeme uskladnit v chladu i bez jablka, ale před podáváním je přemístíme do menší krabice, do které jablko přidáme a perníčky změknou.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie