RECEPTY

Zavařujeme okurky

Zavařujeme okurky

Domácí sladkokyselé okurky. Okurky jsou vhodné ke konzumaci již měsíc po zavaření. Z uvedeného množství okurek (asi 10 cm dlouhých) získáme asi 25 kusů 0,7 l sklenic.

recept,fotorecept,okurka nakládačka,Zavařeniny,Bezlepkové,Bezlaktózové

Zavařeniny

Ukuchtil

Počet porcí

Čas přípravy

Obtížnost

nízká

 

Ingredience

Ingredience

cukr krystalový600gramů
nakládač na zeleninu300gramů
ocet1.5litru
okurka nakládačka10kilogramů
voda5.25litru

 

Recept

1. Příprava nálevu

voda 5.25 litru  nakládač na zeleninu 300 gramů  cukr krystalový 600 gramů  ocet 1.5 litru

V hrnci přivedeme k varu vodu, nakladač, cukr, ocet a 5 minut povaříme. Nálev necháme vychladnout. Pokud nevlastníme přiměřeně velký hrnec na uvaření celého nálevu můžeme ho vařit nadvakrát. Nálev nejrychleji vychladíme ve studené vodní lázni.

2. Příprava zavařovacích sklanic

Umyjeme zavařovací sklanice a víčka.

3. Příprava nakládaček

okurka nakládačka 10 kilogramů

Okurky pod tekoucí vodou dobře omyjeme. Čisté co nejtěsněji ukládáme do lahví. Na zavařování používáme různé velikosti nakládaček (5-10 cm). Okurky podle velikosti můžeme vkládat v celku, nebo podélně překrojené (větší 10-11 cm okurky). Podle potřeby můžeme okurky překrojit i na poloviny po šířce (platí u asi 10-11 cm okurkách). Takovými polovinami doplňujeme hlavně prostor nad většími okurkami, které jsme vkládali celé. Také můžeme kombinovat okurky celé s okurkami podélně překrojenými.

4. Zavařování okurek

Okurky ve sklenicích zalijeme pomocí naběračky vychlazeným nálevem. Nálev nalijeme asi 1 cm pod okraj zavařovací sklenice. Sklenice uzavřeme víčky ...

5. 

... a sterilujeme v zavařovacím hrnci při teplotě 90 °C 5 minut. Horké sklenice opatrně z hrnce vyndáme, zabalíme do deky a necháme v dece vychladnout. Ze zavařovacího hrnce po každém zavařování část horké vody odlijeme a přilijeme do hrnce studenou. Postupně sterilujeme všechny sklenice.

Dobrou chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháněné systémem Master_CMS 8 • Přihlásit  • Aktualizovat předvolby souborů cookie