Čínská kuchyně

Na světě nenajdeme žádnou jinou kuchyni, jejíž historie sahá tak daleko do minulosti jako dějiny čínského kulinářství. První restaurace se v Číně objevily už před 7000 lety a ty nejluxusnější měly v nabídce až 5000 různých pokrmů. Podle čínské filozofie svět vznikl z pěti živlů: dřeva, ohně, kovu, vody a země. Tyto živly jsou v úzkém vztahu s barvami: modrou, žlutou, červenou, bílou a černou. Současně tvoří paralely k chutím: ostrá, kyselá, slaná, hořká a sladká. Pět živlů, barev a chutí musí být v zákonité harmonii.

 

Ostré sladkokyselé polévky. Směsi kachního, kuřecího, hovězího masa vařené na kovové desce, do kterých jsou přidávány bambusové výhonky, kousky brokolice, cibule, papriky, mrkve a pikantní omáčka. Ryby, mořské řasy, česnek. Smažené banány v těstíčku polité medem. Čínské destiláty a likéry. Všechny původní recepty čínské kuchyně jsou připravovány v duchu této přísné harmonie živlů.

 

Rýže

Neodmyslitelnou přílohou čínských pokrmů je rýže. Číňané používají různé druhy. Podle druhů ji podávají ke konkrétním pokrmům. Základem kvalitně připravené rýže je postup, který tisíciletí používají. Rýži pětkrát propláchnou ve vodě. Vloží ji do nádoby, ve které se bude vařit a zalijí ji studenou vodou tak, aby sahala asi 2,5 cm nad povrch rýže. Když začne vřít zamíchají ji, přikryjí a vaří pomalu 5 až 7 minut, dokud se voda úplně nevsákne do zrnek. Rýži nesolí a ihned po přípravě ji podávají. Měla by být nadýchaná a zároveň lehce lepivá, aby se dala nabírat hůlkami. Z rýže se v Číně vyrábí mnoho druhů vína, která se také často používají jako přísada do pokrmů. Z rýže vyrábějí rýžový papír a oblíbené rýžové nudle. Složení rýžových nudlí dokonale umožňuje vstřebat chuť jiných potravin a koření. Po vychladnutí nejsou lepkavé a mohou se podávat i studené.

 

Houby

Čínské houby jsou jednou ze základních složek jídel této kuchyně. Čerstvé žampiony nebo sušené houby pokrm nějak zvlášť nepřichucují, slouží spíše jako vláknina. Nejznámější je černé Jidášovo ucho, které se musí pro přípravou namočit na 2 až 3 hodiny do studené vody a nechá se naboptnat. Pak se ukrojí tvrdé středy a přidává se do polévek, salátů nebo pokrmů z masa. Podobné využití mají i houby shiitake, hřib stříbrný a jiné. Z rozdrcených sušených hub vzniká prášek, který využívají jako koření.

 

Sójovka

Sójová omáčka tvoří součást téměř všech čínských jídel. Používá se k marinování masa a k dochucování polévek a vařených jídel. Tmavá sójová omáčka je nejintenzivnějším druhem. Je hustší než jiné druhy sójových omáček. Je to slané dochucovadlo vytvořené z výtažků fermentovaných sójových bobů smíchaných se solí, praženou pšenicí a droždím. Světlá sójová omáčka je jemnější a zachovává si lepší barvu původních přísad. Ochucením sójových bobů houbami, chilli papričkami, ústřicemi, krevetami apod. vzniká množství dalších druhů omáček.

 

Wok

Čínská strava patří nejen mezi nejchutnější na světě, ale i mezi nejzdravější, protože je připravena z čerstvých surovin a s minimálním množstvím tuku. Při přípravě chutného čínského jídla se neobejdeme bez woku. Je to speciální hluboká pánev, která svým tvarem zajistí, aby se jídlo nepřipalovalo a zachovala se jeho chuť. Wok nejprve řádně nahřejeme, potom teplotu snížíme a nalijeme olej. Postupně teplotu zvyšujeme s tím, že do pánve přidáváme nové přísady. Tímto způsobem vaření se zabrání prosakování oleje do potravin a zároveň se zachovají v jídle všechny minerály a vitaminy. Celý proces, zvláště při přípravě zeleniny, by neměl trvat déle než 7 minut, aby zelenina neztratila křupavost. Při opékání zeleniny nejdříve opékáme pevnější druhy, ty které obsahují méně vody. Pokud se začne strava připravovaná ve woku vysušovat nebo lepit, nepřidáváme olej, ale pouze pár lžic vody.

 

Tip na rychlou večeři:

200 g paprik různé barvy nakrájíme na malé trojúhelníky, 100 g hub nakrájíme na proužky, očistíme a nastrouháme 100 g mrkve. Nahřejeme wok se dvěma lžičkami slunečnicového oleje. Přidáme do něj 3 plátky čerstvého zázvoru a trochu soli. Pár minut smažíme, aby zázvor ochutil olej, pak ho vyjmeme. Přidáme papriku, houby a za stálého míchání opékáme 2 minuty. Přidáme mrkev, 50 g sterilovaných fazolek a 50 g hrášku. Podlijeme 3 lžícemi vody a opékáme 3 minuty. Na závěr přisypeme 1 lžíci nesolených pražených arašídů. Hned podáváme. K tomuto pestrému a zdravému zeleninovému pokrmu můžeme připravit jako přílohu rýži nebo rýžové nudle.

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o.  •  Poháněné systémem Master_CMS 8  •  Přihlásit