Citron - nepostradatelný pomocník

Citron je exotické ovoce, a i když je v obchodech dostupný po celý rok, často mu nevěnujeme dostatečnou pozornost. Povětšinou si ho rutinně nakapeme do čaje, když máme chřipku, pak ho odložíme do lednice a později zkažený vyhodíme. Citron má však neomezené schopnosti a mnoho jednoduchých využití v domácnosti.

Citron dodává jídlům charakteristickou svěží chuť a nezatěžuje žaludek. Šťáva smíchaná s olejem a kořením je zdravým dresinkem na zeleninové saláty. Je vhodná i do omáček, lze z ní připravit množství druhů majonéz. Vynikající je například sicilská salsa, kterou používáme na ochucení grilovaných nebo pečených ryb. Připravíme si ji smícháním citronové šťávy s olivovým olejem, solí, pepřem, česnekem, oreganem a petrželkou. Šťáva a kůra je základní surovinou pro přípravu marinád, do kterých nakládáme různé druhy masa před jejich konečnou tepelnou úpravou. Použití citronu v marinádě výrazně odlehčuje i ta nejtučnější masa. Chutné jsou různé citronové zákusky a dorty. Oblíbená je i nastrouhaná citronová kůra rozmícháná do těsta při pečení koláčů. Nejvhodnější je použít kůru z chemicky neošetřených citronů. Pokud tuto možnost nemáme citrony před strouháním kůry opakovaně omyjeme v horké vodě.

Citronová šťáva

- Odstraňuje mastnotu a proto je součástí mnoha čistících přípravků na nádobí. Někdy však obsah šťávy v prostředcích na zapečeném nádobí nestačí. Stačí nakapat čerstvou šťávu a lehce odstraníme nečistotu i ze silně připálených a mastných pekáčů.

- Natřeme šťávou dřevěná nebo plastová prkýnka, které používáme v kuchyni na krájení potravin. Nanesenou šťávu necháme deset minut působit, na silně znečištěných a mastných i déle. Pak prkýnka omyjeme v horké vodě. Zůstanou bez fleků a znovu získají téměř původní barvu.

- Odstraňuje skvrny na prádle od čaje, čokolády, trávy, jablek, borůvek, mléka i červeného vína. Při jejím smíchání se solí dokážeme z prádla odstranit i skvrny po rzi.

 

Citron

- Úspěšně používáme na čištění mikrovlnné trouby. Tenké plátky citronu dáme do hrnku s vodou, ten vložíme do trouby a zapneme ji po dobu jedné minuty na nejvyšší výkon. Mikrovlnku pak omyjeme a utřeme do sucha. Takto se uvolní nashromážděné pachy a mastnoty z pokrmů a trouba se vydezinfikuje.

- Dobře jím vyčistíme zašpiněné ruce – skvrny od nikotinu na prstech, od inkoustu nebo ztmavlé po čištění ovoce či zeleniny.

- Kvalitně jím vyčistíme i vodovodní baterii a odkapávač na nádobí. Šťáva přidaná do myčky nádobí zanechá lesklé nádobí a myčku voňavou. Nastrouhaná citronová kůra nasypaná do odpadu a prolitá horkou vodou odstraní zápach z něj a odmastí odpadní roury. Nakrájená kůra vložená do chladničky z ní vytáhne nepříjemný pach. Při mytí chladničky je dobré ji na závěr přetřít vodou, do které jsme nakapali šťávu z citronu.

- Odstraňuje zápach. Vymačkané poloviny citronů nařízneme a položíme do místnosti, ve které chceme osvěžit vzduch nebo z ní odstranit nepříjemný pach.

- Je výborným zkrášlující prostředkem. Pár kapek šťávy přidané do poslední vody na oplachování vlasů při jejich mytí dodá vlasům mimořádný lesk. Trpělivým potíráním tmavých fleků na pokožce citronovou šťávou docílíme jejich zesvětlení. Šťáva nanášená na nehty omezí jejich lámavost a nehty zpevní.

 

Citronová kúra pro zdraví

První den kúry se doporučuje zkonzumovat polovinu citronu, nebo vymačkanou šťávu z něj. Takto konzumujeme citron následující tři dny. Čtvrtý den zvýšíme dávku na 2 citrony denně. Opakovaně každé následující tři dny zvyšujeme dávku o 1 a půl citronu. Když dosáhneme denní dávku 11 citronů, udržujeme toto množství jeden týden. Pak začneme denní dávku postupně snižovat – stejným tempem jako jsme ji zvyšovali. Při konzumaci dvou citronů denně zůstaneme dlouhodobě.

 

Přínosy konzumace citronů a citronové šťávy pro lidský organismus

 

 

  • Jsou vitaminovou bombou s vysokým obsahem vitaminu C a hrají důležitou roli při posilování obranyschopnosti organismu.

 

  • Přispívají ke spalování podkožního tuku. Jsou účinným, jednoduchým a dostupným řešením na snížení nadváhy. Urychlují metabolismus a pomáhají při udržování optimální tělesné hmotnosti.

 

  • Pozitivně působí na krevní oběh. Speciální látka – citrín, kterou citrony obsahují, spouští čistící a posilující činnost cév, snižuje viskozitu krve a tím zajišťuje vyšší přísun živin buňkám. Působí i jako stabilizátor tlaku krve. Ocení ho všichni ti, kteří mají problémy s křečovými žilami nebo hemeroidy.

 

  • Stimulují žaludek – jejich kyselá chuť působí v lidském těle zásadotvorně, pomáhá při pálení žáhy, odstraňuje překyselení žaludku, pomáhá při nechutenství. Na žaludeční nevolnost je výborným lékem citronový odvar. Čtyři větší citrony dobře omyjeme a nakrájíme na kousky. Povaříme je půl hodinu v litru vody. Přecedíme a pijeme vícekrát denně.

 

  • Podporují pocení, vylučování škodlivých látek z těla a současně obnovují rovnováhu solí v organismu. Čerstvá citronová šťáva přidaná do čisté vody je ideální nápoj pro všechny. Přídavkem cukru nebo medu získáme nápoj plný energie, který nás dokonale povzbudí.

 

  • Pomáhají při stavech úzkosti a nervozity. Zklidňující nápoj získáme pokud citronovou kůru povaříme dvě minuty ve vodě, scedíme, přidáme med nebo cukr a vypijeme. Podobně působí i čaj uvařený z usušených listů citroníku.

 

  • Účinně pomáhají léčit afty a záněty ústní dutiny. Nedokáží sice ničit bakterie a viry, ale potíráním sliznice ústní dutiny a dásní citronovou šťávou se tato stává odolnější proti útokům bakterií.

 

  • Šťáva z citronu nakapaná několikrát za den do každé nosní dírky potlačí začínající nachlazení. Podpoří činnost nosní sliznice, zvýší její odolnost a potlačí zánět.

 

 

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o.  •  Poháněné systémem Master_CMS 8  •  Přihlásit