Krásná a zdravá v těhotenství

I když těhotenství není nemoc, mnohé příznaky, které těhotnou ženu sužují, by jiný člověk u sebe vyhodnotil jako chorobný stav. Žaludeční nevolnost, bolesti zad, únava, úzkost, deprese, kolísání tlaku, neustálý pocit potřeby močení... Budoucí maminka se však na své dítě začne po zjištění svého stavu přirozeně těšit a všechny "chorobné příznaky" se snaží zlepšením životosprávy odstranit.

 

Během tohoto krásného období je třeba se o sebe mimořádně dobře starat. Nic v tomto období není tak důležité jako sama budoucí maminka a její vyvíjející se děťátko.

 

Kolik přibrat během těhotenství?

To, že během těhotenství žena přibere, je fakt, se kterým se musí budoucí matka vyrovnat. Podstatné je, kolik to bude. Pověra, že přibrat může kolik chce, protože s malým děťátkem pak přeci zhubne, je možná zčásti založena na pravdě, ale ze zdravotního hlediska není rozhodně jedno, kolik přibere.

Obezita v těhotenství výrazně zvyšuje riziko různých komplikací, jako jsou těhotenská cukrovka, problémy se žilami, vysoký krevní tlak, zvýšené riziko některých vrozených vad plodu. Avšak i přílišná snaha udržet si přehnaně štíhlou postavu přináší s sebou mnohá rizika jako je nízká porodní váha dítěte, vývojové vady způsobené nedostatkem vitaminů a minerálů ve výživě, riziko úmrtí během porodu.

 

Jíst za dva neznamená zvýšit svůj denní příjem kalorií na dvojnásobek. Během prvních tří měsíců není vůbec potřeba do tohoto příjmu kalorií zasahovat. O málo stoupá potřeba kalorií od čtvrtého měsíce těhotenství. Energeticky náročnější je až kojení dítěte. I když je správný přírůstek na váze velmi individuální a souvisí s váhou ženy před těhotenstvím, v průměru se za přijatelný označuje přírůstek mezi sedmi až šestnácti kilogramy.

 

Živiny, jejichž příjem je třeba během těhotenství zvýšit

Bílkoviny – hlavní stavební látka, kterou dítě potřebuje pro svůj růst. Třeba se vyhnout masům, které by mohly tělu dodat i příliš tuku, proto je vhodné konzumovat pouze libové maso – drůbež a ryby. Do jídelníčku je dobé zařadit více luštěnin a mléčných výrobků.

Vápník – důležitá látka pro stavbu kostí plodu. Z mléčných výrobků se doporučuje upřednostňovat bílé jogurty, netučné sýry a tvaroh. Dostatek vápníku dodají luštěniny, ořechy, sardinky a mák.

Hořčík – pomáhá odstranit stavy těhotenské úzkosti a deprese. Nachází se v droždí, ořeších, mandlích, banánech, sušených meruňkách, čočce atd. Jeho nedostatek se často projeví nočními křečemi v nohách.

Zinek – minerál, jehož potřeba v těhotenství prudce stoupá a to až o polovinu běžné potřeby dospělého člověka. Při jeho nedostatku hrozí předčasný porod a riziko nervového poškození novorozence. Nachází se hlavně v celozrnných výrobcích a v rybách.

Železo – v období těhotenství je nutná až trojnásobná dávka. Nachází se zejména ve žloutcích, zelenině a ve vnitřnostech. Zajistit jeho dostatečný příjem stravou je v tomto období těžké. Doporučuje se proto od čtvrtého měsíce podávat železo ve výživových doplňcích.

Kyselina listová – je důležitá v prevenci vrozených poruch nervové soustavy. Při její konzumaci se snižuje riziko výskytu rozštěpu páteře. Doporučuje se konzumovat kyselinu listovou ve zvýšené míře již před otěhotněním. Obsahuje ji sója, fazole, špenát, kvasnice, brokolice, zelený salát či zelí.

Během těhotenství je vhodné doplnit stravu vitaminovými doplňky. Musí být však správně nakombinované a dobré je pokud jsou přímo určeny pro těhotné ženy.

Důležité je pít dostatek tekutin, upřednostňovat nesycené nápoje, v přiměřeném množství během celého dne – tak, aby se nedostavil pocit žízně, který je počátečním příznakem dehydratace. Avšak s nadměrným přijmem tekutin to zase není třeba přehánět, aby se zbytečně nezatěžovaly ledviny a z těla se neodbourávaly vitaminy a minerální látky.

 

Co během těhotenství ze stravy vyloučit?

Opatrně s výběrem minerálních vod – některé mají nesprávný poměr minerálů a často obsahují vysoký podíl sodíku.

Nepřijímat zvýšené množství vitaminu A – jeho nadměrné užívání je rizikem vzniku vrozených vývojových vad plodu. Alkohol, káva, cigarety – zvyšují riziko potratu, způsobují zvýšené bušení srdce dítěte. Kromě toho káva v těle snižuje množství hořčíku v krvi. Vyhýbat se třeba nápojům s obsahem chininu (tonik), energetickým dirnkům, kolovým nápojům – všechny tyto nápoje obsahují množství umělých barviv, příchutí a dalších látek, které organismus těhotné ženy zatěžují a mají negativní vliv na vyvíjející se plod.

Uzeniny – obsahují skrytý tuk a obsahují hodně soli.

Konzervované potraviny – obsahují vysoký podíl cukru a soli.

 

Tělesná aktivita v těhotenství

Vhodné je provádět cviky na posílení svalů malé pánve. Usnadní porod a pomohou rychleji se zotavit po porodu. Základním prvkem je napínání a uvolňování svalů pánevního dna častokrát za den.

 

Cvičení na posílení zádového svalstva, zvláště bederní páteře, pomůže odstranit bolesti v této oblasti a pevné zádové svalstvo je dobrou oporou zvětšujícímu se těhotenskému bříšku.

 

Procházky na čerstvém vzduchu pomohou posílit celé tělo, pobyt v přírodě příznivě působí na psychiku budoucí maminky.

 

Doporučuje se i plavání, lehký jogging, jóga nebo orientální tanec.

 

Cvičení v těhotenství konzultujte se svým ošetřujícím lékařem. Obtížnost cvičení závisí na průběhu a stadiu těhotenství. Cvičení udrží tělo ve formě, pomůže lépe zvládnout porod a dobrá forma se bude hodit po porodu.

 

Všechny pohybové aktivity, při kterých může tělo utržit otřesy a nárazy, jsou pro těhotnou ženu zakázané (squash, tenis, lyžování a skupinové sporty).

 

Těhotenství je sice náročný stav, přesto je dobré snažit se co nejvíce si ho užít. Miminko, které v bříšku roste, potřebuje kromě kvalitní a hodnotné stravy zejména šťastnou a klidnou mámu.

 

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o.  •  Poháněné systémem Master_CMS 8  •  Přihlásit