Vitamíny podle věku

 

Lidský organismus potřebuje pro své správné fungování dostatek vitaminů během celého života. Existují však období, kdy jsou některé vitaminy pro náš organismus zvlášť důležité. Znamená to, že bychom se měli zaměřit na ty vitaminy, které jsou pro nás právě teď nejdůležitější.

 

V případě, že sáhneme po vitaminových přípravcích a výživových doplňcích, důsledně dodržujeme doporučené dávkování. Nedostatečné, ale i nadměrné užívání našemu tělu škodí.

 

Pro organismus je přijímání vitaminů nejvhodnější v přirozené stravě. Pokud zkonzumujeme pět porcí ovoce a zeleniny za den, získáme tolik vitamínů, kolik potřebujeme.

Do 20 let

 

Vitamin B1 – Thiamin, podporuje mozkové buňky, jejich růst a zotavení po prodělaném stresu. Konzumujeme kuřecí prsa, celozrnné a slunečnicové pekárenské výrobky.

Vitamin B6 – Pyridoxin, je potřebný pro růst a vývoj kostry, důležitou roli má při posílení imunitního systému, pomáhá při učení. Při jeho cílené konzumaci si musíme dát pozor na to, že je velmi snadno v organismu zničitelný antibiotiky, antikoncepčními pilulkami a alkoholem. Konzumujeme banány, kvasnice, sardinky, výrobky z obilovin.

Vitamin D – kalciferol, se stará o to, aby se v zubech a kostech uložilo co nejvíce vápníku a fosforu. Tvoří se v těle pod vlivem UV záření, tedy pobytem na slunci. Když je venku zataženo, neznamená to, že se žádný vitamín D nevytvoří. I v takovém počasí je dobré jít alespoň na půlhodinovou procházku. Pro jeho dostatek konzumujeme ryby, avokádo a houby.

 

Od 20 do 25 let

 

Vitamin B2 – Riboflavin je důležitý pro výživu oka, stará se o lehčí vyrovnání se se zátěží a působí proti únavě, tím že uvolňuje energii ze sacharidů. Konzumujeme brokolici, jogurt, vejce, vnitřnosti.

Vitamin B12 – Kobalamin, má vliv na nervové buňky, pomáhá ukládat energii z potravin ve svalové hmotě a aktivuje jiné vitamíny. Konzumujeme játra, červené maso, mořské živočichy, sýr.

Vitamin B3 – Niacin, pomáhá proti předčasnému stárnutí, podporuje funkci kůže, pomáhá při uvolňování energie ze stravy. Jeho potřeba roste se zvýšenou tělesnou námahou. Konzumujeme sóju, kuřecí prsa, telecí maso, ořechy, mléčné výrobky.

 

Od 35 do 40 let

 

Vitamin B7 – H, Biotin, chrání před depresemi, je vitaminem krásy, má výrazný účinek na pleť, vlasy a nehty. Vytváří se převážně syntézou (spojováním) našich střevních bakterií. Konzumujeme ovoce, zejména pomeranče, zeleninu, hlavně rajčata a cibuli.

Vitamin C – kyselina askorbová, bojuje proti agresivním molekulám kyslíku, které škodí buňkám. Pomáhá snižovat hmotnost, má vliv na regeneraci tkání a výrazně působí na posílení imunity. Konzumujeme šípky, které mají největší obsah vitaminu C z celé rostlinné říše, kiwi, citrony, rybíz, brokolici, kapustu.

Vitamin E – Tokoferol, zpomaluje stárnutí, působí proti ateroskleróze, snižuje cholesterol, podporuje látkovou přeměnu železa. Konzumujeme papriku, sóju, krůtí maso, rostlinné oleje.

 

Od 45 do 50 let

 

Vitamin A – Retinol, důležitý pro zrak, zdravé kosti a zuby, posiluje imunitu, ovlivňuje vypadávání vlasů, zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky. Konzumujeme mrkev, v níž se nachází jako provitamín, rybí tuk a mořské ryby, mléko.

Vitamin E – Tokoferol, je důležitý vitamin pro toto věkové období, stejně jako pro věk 35 až 40 let.

Vitamin D – kalciferol, v tomto věku nás bude chránit před osteoporózou.

 

Nad 50 let

 

Vitamin A – Retinol, je pro nás důležitý od 45 roku věku, ale i nadále po 50 roce věku, bojuje proti noční slepotě a prospívá očním spojivkám. Nezapomeňme při konzumaci potravin s obsahem vitaminu A, konzumovat trochu tuku – jen takto vitamin A v tomto věku zhodnotíme.

Vitamin B5 – Kyselina pantothenová, zbavuje naše tělo jedů, podporuje tvorbu některých hormonů, urychluje hojení ran. Konzumujeme brokolici, žampiony, fazole.

Vitamín C – kyselina askorbová, organismu klesá schopnost bránit se infekcí, proto je konzumace potravin s vysokým obsahem vitamínu C v tomto věku velmi důležitá.

 

 

Pokud se rozhodnete zásadně změnit svoje stravovací návyky nebo užívat výživové doplňky, poraďte se předtím se svým lékařem nebo v lékárně.

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o.  •  Poháněné systémem Master_CMS 8  •  Přihlásit