Cvičení svalstva pánevního dna - 1. část

Cvičení pánevního dna je druh cvičení, které je určeno na posílení a zpevnění svalů pánevního dna a svalových skupin v pánevní oblasti, které úzce s oslabeným pánevním dnem souvisí.

Pánevní dno

Je plochý sval, který uzavírá pánev v její dolní části a současně podpírá orgány uložené ve spodní části břišní dutiny. Úkolem pánevního dna je však především otevřít a znovu zavřít otvor močové trubice při vyprazdňování močového měchýře. Únik moči je nejčastějším příznakem ochablosti pánevního dna.

 

Vhodným cvičením se nejen posilují slabé svěrače močové trubice, ale u žen se nejsnáze předejde případným gynekologickým operacím – plastikám, které je nutné provést z důvodů poklesu dělohy a močového měchýře. Silné svalstvo pánevního dna ocení také ženy v období těhotenství, kdy svalstvo nusledkem tlaku plodu zeslábne. Jeho ovládání, zvláště uvolnění pomůže během porodu.

 

Cvičení pánevního dna u mužů pomůže nejen při poruše úniku moči, ale může zlepšit i schopnost udržení erekce.

 

Otestujte si svaly pánevního dna a zároveň získejte cit pro jejich činnost

Při ranním močení se pokuste přerušit močení a proud moči zcela zastavit. Je vhodné zkusit to několikrát v průběhu močení. Pokud se vám to podaří, vaše svalstvo je dostatečně silné a jeho sílu třeba jen nadále občasným cvičením udržovat. V případě neúspěchu začněte svaly co nejdříve intenzivně trénovat.

 

Přerušením močení následkem stažení pánevního dna získáte cit pro činnost tohoto svalstva, což vám usnadní uvědomění si jeho pohybu při cvičení.

 

Základní cvik na posílení pánevního dna

Jednoduchý cílený cvik, který nemá prostorové ani časové omezení. Je velmi vhodné provádět ho tak často, jak často si na něj vzpomenete. Čím častěji a intenzivněji budete cvičit, tím dříve zpozorujete výsledek.

 

Ve stoje, v sedu, nebo v leže se soustřeďte na pánevní dno. Nadechněte se a při výdechu stáhněte svaly, jako byste chtěli zadržet moč a vtáhnout svalstvo v okolí močové trubice a pochvy (muži v okolí konečníku) směrem nahoru do malé pánve. Uvolněte a cítíte, že svalstvo je měkké a klesne směrem dolů. Opakujte 10krát. V průběhu dne se k cviku opakovaně vracejte.

 

Existuje jednoduchý cvik, který vám v případě náhlého nucení na močení dokáže účinně pomoci.

 

Ze stoje se jednoduše předkloňte a rukama se dotkněte země. Tlak v břišní dutině se přesune na protilehlou stranu a tím se pocit na močení na chvíli ztratí. V běžném životě se dá využít nenápadný předklon, sehnutí se pro něco na zemi, případně si můžete jakoby chtít zavázat tkaničky na botách. Je vhodné zapojit fantazii a pár možností si předem připravit, nebo i doma nacvičit.

 

Uvedená cvičení nejsou náhradou za odbornou lékařskou nebo fyzioterapeutickou péči. Jsou vytvořena jako doplněk léčby na provádění cvičení v domácím prostředí a doporučují se cvičit po poradě s lékařem nebo fyzioterapeutem.

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o.  •  Poháněné systémem Master_CMS 8  •  Přihlásit