Když nás bolí hlava

Náhodná bolest hlavy, která se často neopakuje, může postihnout každého, a je zpravidla bezvýznamná. Měl by nám stačit studený obklad, případně užití jednoduchého, nekumulativního analgetika. Čím je lék, který užijeme na bolest hlavy kombinovanejší, čím více složek obsahuje, tím je pro organismus jedovatější a vede ke vzniku závislosti.

Pokud se bolesti hlavy často a pravidelně opakují je nutné nechat se vyšetřit lékařem. A právě zde mnozí z nás ve snaze vyhnout se lékařskému vyšetření, spolknou denně několik tabletek léku proti bolesti. Existují lidé, kteří si svůj lék natolik oblíbili, že užívají analgetikum dokonce "preventivně", přestože je hlava nebolí, lék užijí s tím, že by je hlava jinak určtě bolela, případně s tím, že pokud ho užijí, hlava je nerozbolí. Vzniká závislost, kterou si neuvědomují a pokud i ano, popírají ji a až následky dlouhodobého nekontrolovaného užívání analgetik je nakonec přece jen donutí, možná i po letech, vyhledat lékařskou pomoc.

 

Co se děje při bolení hlavy - co nás vlastně bolí?

 

Všechny tkáně lebky nemají nervy uzpůsobeny pro vedení bolesti. Necitlivý na bolest je sám mozek (ne však mozkové pleny) a necitlivé jsou také samotné lebeční kosti. Tkáně hlavy, které dokáží bolet jsou bohaté na citlivá nervová zakončení. Jsou to především cévy a hlavně dobře a dostatečně prokrvené tkáně jako jsou sliznice a kůže. Bolest musí být způsobena nějakým mechanismem a tím je obvykle tlak okolí na postiženou tkáň, tlak na citlivá nervová zakončení. Tento tlak může vyvolat například čelistní dutina (vyplněná hnisem), rozšířené krevní cévy (vlivem vnějších či vnitřních faktorů), zánět kůže, sliznice apod. Zajímavá je lokalizace bolesti. Postižený hodněkrát udává pocit bolesti na místech vzdálených od zánětlivého či jiného procesu, takže příčinu bolesti nemusíme vždy najít v blízkosti místa, kde bolí. Známe však určitá místa lokalizace bolestí hlavy, které jsou typické pro některé chorobné stavy.

 

Kdy hlava bolí?

 

Bolest závislá na počasí. Je pociťována nejčastěji v záhlaví, přičemž spolu se záhlavím bolí i krční svaly.

 

Bolest při poruchách zraku. Je lokalizována jakoby v samotném oku a začíná být pociťována uprostřed dne a k večeru se se stoupající námahou zraku zhoršuje.

 

Bolest při vysokém krevním tlaku. Často se vyskytující bolest, částečně závislá na změnách počasí, je lokalizována v záhlaví.

 

Bolest migrenózní. Bolest při migréně je zvláštní druh bolesti hlavy, při níž postižený udává bolest zpravidla v jedné polovině hlavy, přichází v záchvatech.

 

Bolest vznikající na psychickém podkladě. Často provází neurotické a depresivní stavy, přičemž bolest je udávána jakoby v celé hlavě.

 

Bolest při Meniérově nemoci. Je spojena se závratěmi a pískáním v uších.

 

Bolest spojená s chřipkou, nachlazením, rýmou, zánětem obličejových dutin. Je doprovázena zvýšenou teplotou, lokalizovaná na čele, v nadočnicových obloucích, rozlévající se po povrchu hlavy až po svaly krční páteře.

 

Bolest způsobená výrůstky na krční páteři, poškozenou ploténkou mezi krčními obratli. Ostrá vystřelující bolest do záhlaví a za vnější část ucha.

 

Bolest způsobená zkaženýi zuby. Bodavá bolest z místa zkaženého chrupu, většinou postihující jen tu polovinu hlavy, v jejíž části se zub nachází, vystřelující do oblasti spánkových kostí.

 

Bolest při zánětu trojklaného nervu. Pulzující, dlouhotrvající bolest postižené části obličeje, s lokalizací v pravé nebo levé části hlavy.

 

Bolest hlavy způsobená kouřením, konzumací nadměrného množství alkoholu, nedostatkem spánku, nedostatkem pohybu na čerstvém vzduchu, následkem přepracovanosti.

 

Jak si pomoci bez analgetik?

 

Všechny bolesti hlavy se dají příznivě ovlivnit často i bez analgetik. Správnou životosprávou, omezením či úplným vzdáním se závislosti na nikotinu, pobytem a procházkami na čerstvém vzduchu, tělesným cvičením. Často nám pomůže jiný lék než analgetikum. Pokud se zaměříme na příčinu bolesti hlavy, zjistíme, že například při neurózách je vhodnější podat lék na uklidnění a bolest hlavy pomine.

 

Kdy je třeba s bolestí hlavy vyhledat lékaře?

 

Tehdy, pokud:

- Je bolest bodavá a pulzující. Začíná ve spánkové oblasti a rozšiřuje se do očí, tváře a krční páteře.

- Máme pocit na zvracení a zvracíme. Tento příznak může být signálem i jiných onemocnění, ale svědčí hlavně o migrenózním záchvatu.

- Bolest se zhoršuje při námaze.

- Je bolest hlavy spojená s citlivostí na hluk, vůně a pachy, a na světlo.

- Je bolest hlavy spojená s vysokou teplotou, a je zhoršující se při předklonu hlavy.

 

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o.  •  Poháněné systémem Master_CMS 8  •  Přihlásit